Az Otthon Segítünk (eredeti angol nevén Home-Start) az angliai Leicesterben indult 1973-ban.
Anglián kívül ma már működik a szolgálat Ausztráliában, Kanadában, Írországban, Izraelben, Hollandiában, Norvégiában, Oroszországban stb.
Az országok közötti kapcsolódást a Home-Start International szervezet biztosítja, melyet 1999-ben alapítottak.
Az Otthon Segítünk Alapítvány e szervezet magyarországi tagjaként jött létre 2001-ben.
Tatabányán 2003-tól működik a szolgálat.

Fő tevékenységünk: kisgyermekes családok látogatása képzett önkéntesek által, heti rendszerességgel, a családok saját otthonaiban. A Szolgálat és a családok kapcsolata a kölcsönös bizalomra és a megbízhatóságra épül.

Célunk a prevenció: a családokban a leterheltség, illetve a támogatottság hiánya miatti konfliktusok megelőzése, kezelése. Azért segítünk, hogy a gyermekek és a szülők szeretetet, megbecsülést és önbizalmat érezhessenek.

Célcsoportunk kettős: egyrészt a szabadidővel és szülői tapasztalattal rendelkező önkéntesek (nekik hasznos időtöltést kínálunk), másrészt a kisgyerme(ke)t nevelő családok. Tatabányán jelenleg 17 önkéntes látogatja a családokat. Ezen kívül más közös programokat is szervezünk. Családi délutánokat, „csereberét”, szöszmötölőket. Eddig több, mint 20 családot segítettünk rendszeresen (5-14 hónapig), egyszeri vagy néhány alkalomra szóló segítséget pedig 70-nél is többnek nyújtottunk.

2003-ban 900, 2004-ben 2000, 2005-ben pedig 2200 óránál is több önkéntes órával ajándékoztuk meg a városunkban és környékén élő családokat.

Segített családjaink között szerepel 2 vak, 1 siket, 1 súlyos halláskárosult, 4 halmozottan fogyatékos gyermek, 1 down-kóros nagyfiú, valamint 1 mozgáskorlátozott lány.

Kapcsolatunk van várgesztesi, környebányai és tarjáni családokkal is.

Ha szeretnél még többet tudni rólunk:

Az Otthon Segitunk Alapítvány .pdf .doc
Az alapítvány Tatabányán .pdf .doc